Vše, co byste měli vědět o pórku a tipy pro jeho využití v kuchyni (2024)

Pórek neboli pór zahradní je cibulová zelenina, která jídlu dodá příjemnou štiplavou chuť. Navíc má také velmi blahodárné účinky pro náš organismus a v kuchyni se dá využít hned na několik způsobů. V článku poradíme, jak vybrat kvalitní pórek a proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku. Zjistíte také, jak ho pěstovat a na konci najdete 12 receptů na skvělá jídla s využitím pórku.

Reklama

Popularita pórku v historii

Víte, že pórek je příbuzný česneku? Jeho původ vychází zdivokého druhu Allium ampeloprasum a řadí se zbotanického hlediska do rodu Allium (česnek). Pěstovat se začal vjižní Evropě a jihozápadní Asii a dochované zmínky jsou o něm i ve Starém zákoně. Oblíben byl také ve starověkémEgyptě, Římě i Řecku. Jeho popularita byla tak veliká, že políčka, na kterých byl pór pěstován, měla speciální název „Porrinae". A není se čemu divit. Obsahuje totiž léčivé látky, vitamíny a minerály, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus.

Blahodárné účinky pórku na lidský organismus

Pórek obsahuje vitamíny B, C, E, karoten a zminerálních látek draslík, vápník, fosfor, mangan, selen a železo. Už ve starověku lidé věřili tomu, že se jedná o přírodní léčivo a používali pórek nejen jako ingredienci do jídla, ale také na nejrůznější zdravotní problémy.

100 g1 ks
Energetická hodnota61 kcal176.9 kcal
Protein1.5 g4.35 g
Sacharidy12.35 g35.82 g
z toho cukry3.9 g11.31 g
Tuk0.3 g0.87 g
nasycené mastné kyseliny0.04 g0.12 g
mononenasycené MK0 g0.01 g
polynenasycené MK0.17 g0.48 g
Vláknina1.8 g5.22 g
B6 (Pyridoxin)17.92% *51.98% *
Vitamín C13.33% *38.67% *
Vitamín A55.57% *161.14% *
Vitamín K39.17% *113.58% *
Vitamín E6.13% *17.79% *
Železo26.25% *76.13% *
Vápník5.9% *17.11% *
Fosfor5% *14.5% *
Hořčík6.67% *19.33% *
Selen1.82% *5.27% *
* z doporučené denní dávkyzdroj dat: USDA

Blahodárné účinky pórku pro lidský organismus:

  • Pórek povzbuzuje chuť kjídlu
  • Posiluje imunitní systém
  • Podporuje správné fungování střev a čistí žaludek od bakterií
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při onemocnění DNOU

Reklama

Jak vybírat pórek aneb jdeme nakupovat

Jak vybírat pórek vobchodě nebo na tržnici? Rozhodně očima a kontrolovat byste měli především délku jeho vyběleného stvolu, která by oproti listové části, měla být delší. Dalším důležitým aspektem je také barva listů. Listy zdravého a čerstvého pórku mají krásně zelenou barvu.

Naopak pokud pór není čerstvý, konečky listů mohou být zabarveny do žluta. Průměr stvolu se doporučuje mezi 3,5 -- 4 cm, vpřípadě, že dokážete od oka průměr odhadnout, pak do výběru zařaďte i tento faktor. U tlustších stvolů je riziko, že bude hodně tuhý. Pokud máte možnost, vypěstujte si vlastní pórek a obohaťte svou zahrádku o tuto často opomíjenou, a přitom tak zdravou zeleninu. Vdalším odstavci vám poradíme, jak na to.

Jak a kdy pěstovat pórek

Ačkoliv pro pěstování pórku máme vČR výtečné podmínky, bohužel se na našich zahrádkách pěstuje velmi málo. Existují několik druhů pórku, které můžeme rozdělit dle pěstování na zimní -- ozimé odrůdy a podzimní a letní odrůdy. Rozdíl je především včase výsevu, přesazování, vegetační době a velikosti či průměru zralého pórku.

Zatímco ozimé odrůdy se vysévají začátkem května a přesazují se za 5-6 týdnů, tedy na konci června. Vegetační doba je více než 200 dní. Výsev podzimních a letních odrůd začíná již vdubnu. Ideálně na konci dubna a přesazují se do připravených rýh na záhoně začátkem června. Vegetační doba je maximálně 150 dnů. Výhodou u zimních odrůd je především jejich snášenlivost mrazu při pěstování. Dokážou zvládnout až -15 °C, aniž by to ublížilo kvalitě pórku.

Zatímco letní pór je potřeba sklidit už včervenci, zimní pór můžete nechat vpůdě až do září a průběžně vyrývat. Rozdíl je také ve velikosti a jeho průměru vyběleného stvolu. Letní odrůdy jsou slabší a vyšší, zatímco zimní naopak kratší a průměr vyběleného stvolu často přesahuje 6 cm.

Využití pórku v kuchyni

Pórek se vkuchyni používá na nejrůznější způsoby. Skvěle se hodí na vaření, zapékání, i jako ozdoba při přípravě chuťovek, salátů či chlebíčků. Nahradit sním můžete cibuli. Oproti ní má sladší a méně výraznou chuť. Nejvíce se přidává do polévek a různých zeleninových omáček.

12 receptů spórkem, které stojí za to vyzkoušet

Zařaďte pórek do svého jídelníčku třeba hned a vyzkoušejte recepty ze všech koutů České republiky. Pórek vnich samozřejmě hraje hlavní roli.

Pórkové polévky na 5 různých způsobů

Smetanová pórková polévka

Hledáte polévku, jejíž příprava nezabere moc času a zachutná fakt každému? Smetanová pórková polévka bude to pravé pro vás. Příprava je jednoduchá, stačí vám k tomu jen pár surovin a chutná i mužské části rodiny i když ze začátku nevěřili, že to tak bude. Výborná je s opečenou houskou nebo krutóny.

Celý recept

Pórková polévka se slaninou

Pórková polévka není zahuštěná moukou, takže je vhodná i pro lidi, stravující se bez lepku. Přesto je sytá a má velmi jemnou chuť.

Celý recept

Pórková polévka s ovesnými vločkami

Krásně hustá pórková polévka, kterou připravíte bez nutnosti zahušťovat moukou. Hodí se i jako snídaně nebo večeře.

Celý recept

Pórková polévka s pohankou

Výborná polévka, která je díky pečlivému rozmixování krásně hladká. Zahuštěná je výtečnou pohankou, proto nezatíží vaše zažívání.

Celý recept

Pórková polévka z celozrnné mouky

Polévka ze svěží jarní zeleniny chutná výborně a díky muškátovému oříšku nádherně voní. Pórek už je k dostání po celý rok, není důvod, proč si tuto polévku nedopřát častěji.

Celý recept

Pomazánky a chuťovky spórkem

Pórková pomazánka

Lehká a zdravá pomazánka s výraznou a příjemně kyselkavou chutí. Když ji použijete na chuťovky už není třeba žádná další ingredience.

Celý recept

Vejce plněná pórkovou pomazánkou

Plněná vejce se vždy hodí na oslavy a párty. Plnit můžete čímkoliv, vždy si pochutnáte a věřím, že své hosty překvapíte.

Celý recept

5x hlavní jídla spórkem

Pórková rýže se žampiony

Rýže jako příloha nemusí být vůbec nudná a nezajímavá. Pár ingrediencí a minuta navíc a máte nesrovnatelně lepší chuťový zážitek.

Celý recept

Low Carb pórkové placky

Low carb placky jsou zahuštěné lněnou moukou. Uzenina vevnitř je bezlepkový párek, ale můžete použít jakékoliv uzené maso. Při smažení to chce trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to.

Celý recept

Přírodní kotlety na pórku

Pomalu pečené šťavnaté maso získá díky pórku jemnou chuť. Hodí se k bramborové příloze nebo k rýži.

Celý recept

Těstoviny s anglickou slaninou, pórkem a žampiony sypané parmazánem

Těstoviny se dají připravit opravdu na desítky způsobů. Je to rychlé a chutné jídlo, jako i náš dnešní recept.

Celý recept

Vepřová plec s paprikou, pórkem a pečenou dýní

Opět mám pro vás jeden recept doplněný o dýni Hokaido. Vyzkoušejte, dýňová sezóna ještě neskončila.

Celý recept

Další recepty třeba na zákusek po dobrém obědě spórkem najdete vekuchařce. Stačí si jen vybrat. Dobrou chuť!

Přečtěte si více na téma

  • Vaření
  • Pórek
Vše, co byste měli vědět o pórku a tipy pro jeho využití v kuchyni (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6238

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.